Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont

Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere



Traditionalismul despre Sinteze literare



Traditionalismul cuprinde totalitatea tendintelor literare conservatoare din perioada interbelica,ce-si propun sa apere romanismul, specificul national, ortodoxismul, viata autohtona in elementele ei perene, tendinte grupate in jurul revistei Gandirea, condusa de Nichifor Crainic.

Cezar Petrescu, primul director al revistei din perioada clujeana, declara in primul numar ca ei vor apara sufletul national" si romanismul" in fata spiritului internationalist ce incepuse a se manifesta" in acea perioada, convinsi fiind ca spiritualitatea romaneasca este incompatibila cu civilizatia importata" din Occident.

Din vechile doctrine traditionaliste - samanatorismul si poporanismul -, ei preiau ideea ca istoria, folclorul si natura patriei sunt domenii relevante ale specificului unui popor, la care N. Crainic adauga si credinta ortodoxa, element esential al sufletului taranesc, definita ca cerul spiritualitatii romanesti".

Mostenim un pamant rasaritean, mostenim parinti crestini - soarta noastra se cuprinde in aceste date geoantropologice. O cultura proprie nu se poate dezvolta organic decat in aceste conditii ale pamantului si ale duhului nostru. Occidentalizarea inseamna negarea orientalismului nostru ; nihilismul europenizam inseamna negarea principala a unei culturi romanesti, negarea unui destin propriu romanesc si acceptarea unui destin de popor nascut mort." (Nichifor Crainic, Sensul traditieI)

Traditia nu este asumata si continuata firesc, ci inteleasa ca o suma de valori expuse pericolului alterarii si degradarii venite din partea culturii occidentale, mai ales a celei franceze. Trecutul este idealizat si convertit in mit, mai ales cel de factura rurala, ajungandu-se la un neoromantism desuet, in aceeasi perioada cu ascensiunea avangardei. De altfel, modernismul si traditionalismul sunt doua miscari ce-si fundamenteaza doctrina pe negarea reciproca a ideilor, ambele ajungand la exagerari si extremism.

Daca la inceput gandirismul a reprezentat o tendinta integrata firesc in dinamica literaturii, cu timpul a capatat conotatii negative, situate in afara esteticului. S-a ajuns la absolutizarea autohtonismului spiritualizat, a ortodoxismului si a primitivismului rural, dintr-o perspectiva etnicista ce devine criteriu unic de apreciere a operei de arta.

Nicolae Manolescu defineste traditionalismul ca un stil, o formula inventata de poetii moderni", el reprezentand, inlauntrul poeziei moderne, una din tendintele acesteia, tendinta de autoconservare ce se opune evolutiei prea rapide, in alte directii, a poeziei moderne", mai degraba un program decat o sensibilitate reala" (N. Manolescu, Poezia intre cele doua razboaie mondiale - varsta moderna a lirismuluI). intre numele care au onorat intr-o perioada paginile revistei, se situeaza L. Blaga, Mateiu Caragiale, Ion Pillat, V. Voiculescu, T. Arghezi, T. Vianu, Al. Philippide.

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.



Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.