Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont

Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere



Expresionismul despre Sinteze literare



Definitie



a) Expresionismul este un curent care critica pozitivismul burghez al lui Auguste Comte, critica naturalismul si impresionismul ca forma de arta burgheza si vrea sa construiasca o noua imagine a lumii.

b) Expresionismul este o reactie impotriva tehnicizarii, care distruge natura, a standardizarii si a ingradirii libertatilor democratice.

c) Expresionismul este strigatul constiintelor sensibile sufocate de birocratism, tehnocratism, razboi, inarmare, de depersonalizare a omului, ca sa-l invete pe om sa priveasca spre Dumnezeu, ca spre piscul sentimentului.

d) Expresionismul este un apel de salvare a omului, a spiritului, a valentelor sufletesti, o intoarcere la lumea misterelor ancestrale, a mitului, ca sa raporteze totul la etern si sa vada in extazul interior adevarul.

e) Expresionismul cauta relatii transcendente, ca sa dea omului o noua valoare, un nou raport intre el si univers, intre om si Dumnezeu.

0 Expresionismul vrea sa promoveze o arta aspra si nemiloasa ca realitatea, cautand omul pur, curat, fiindca arta este acelasi mare Paradis, pe care Dumnezeu 1-a creat la inceputurile lumii".



Istoricul curentului



a) precursorii expresionismului au fost o serie de mari artisti nonconformisti ca: Van Gogh, Munch, Gauguin, Emile Zola, Thomas Mann.

b) grupul Podul" (Die Brucke), alcatuit din artisti ca: Kirchner, Heckel, Nolde, Pechstein, Otto Muller, cauta sa atraga elementele revolutionare. Ei sustineau o serie de idei reformatoare in arta.

-- Pictorul transforma in opera de arta conceptia experientei sale"

- Regulile pentru fiecare opera de arta in parte se formeaza in timpul lucrului".

- Sfaramarea oricarui canon, care ar putea impiedeca fluida manifestare a inspiratiei".

c) grupul Cavalerul albastru" (Die Blaue Reiter) alcatuit din artisti ca: Frantz Mark, Paul Klee, K.andinsky, Otto Dix, care sustineau idei ca:

-principiul necesitatii interioare".

- a distruge vechea idolatrie pentru fenomenele realului".

- spre spiritualul din natura, in Eul launtric, in adevarul sufletului".



Trasaturile programului estetic.



a) eroi arhetip in imprejurari arhetipale - eroul construit pe un principiu (arhe), sa aiba un rol primordial, generator :

- Lucian Blaga - Mesterul Manole, Zamolxis.

- fon Barbu - Riga Ciypto si Lapona Enigel.

b) tema, eroii, conflictul, subiectul sunt luate din viata sociala abstracta, din mit, din basm si structurate pe conceptul de cunoastere.

c) cultivarea intuitiei pentru descoperirea ideii interioare, a absolutului prin psihanaliza, sondarea subconstientului spre a descoperi principiul ordonator:

- Ion Barbu - Ritmuri pentru nuntile necesare.

d) impletirea realului cu fantasticul:

- Lucian Blaga - Mesterul Manole.

e) conflictul ideologic - lupta tinerei generatii de a-si realiza idealurile si aspiratiile.

f) reintoarcerea in trecut, in legenda, in mit.

g) respingerea tehnologiei, a civilizatiei pozitiviste burgheze. h) cosmicizarea - intelegerea actiunii spiritului in natura.

i) misterul - da sens vietii, artei, cunoasterii, poeziei.

j) dorinta de a descoperi esenta omului, destinul sau.

k) specii specifice expresionismului: piesa mitologica, drama de idei, romanul de problematica, spectacolul de sunet si lumina, meditatia, pastelul cu valoare filpzofica.

1) procedee expresioniste: metafora totalizatoare, metamorfozele, psihanaliza, folosirea mitului, simbolului, metaforei ca instrumente de cunoastere, mesajul esential, negarea stilului.

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.



Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.