APRECIERI CRITICE :: Maitreyi de Mircea ELIADE
"Foarte adesea Perpessicius micsoreaza volumul recenziei prin divagatii lirice, sau printr-un exces de finete, laudand speta careia ii apartine opera. Romanele sunt elogiate ca AĞmarturiiAğ, AĞdocumentareAğ si, cand autorul e dintre acei care cunosc conventiile critice, ca AĞmarturii minutios ganditeAğ. Este evident ca romanul nu trebuie sa fie document, ci creatie si ca el nu e o opera de deliberari, ci de spontaneitate. Pus in situatia de a spune daca personagiile sunt vii, Perpessicius confirma intr-adevar ca suntAĞvivanteAğ. Poetilor care detesta sensibleria el le gaseste AĞrara caldura emotionalaAğ si versuri AĞpateticeAğ. Culegerile de Mentiuni critice ale criticului raman totusi o pretioasa calauza bibliografica."
G. Calinescu
"Nimeni nu va mai putea, studia pe Eminescu, istoria si conexiunile fiecareia din operele lui, geneza si ecourile lor in istoriografia si critica literara, fara sa porneasca de la editia critica a lui Perpessicius."
Tudor Vianu
"Perpessicius a adus culturii noastre literare rezultatele unei abnegatii emotionante si originalitatea unui spirit care imbogateste seria marilor comentatori de literatura, romani si nu numai romani. Stilul si atitudinea fata de fenomenul literar il deosebesc de tot ce se cunoaste ca profesiune" de critic si istoric literar. Tipologia, care l-ar cuprinde poate eventual, este mai putin interesanta decat exemplarul bogat, deplin original, pe care spiritul sau il reprezinta. Miezul personalitatii lui sta retras de orice posibilitate de asociere. Fata de Titu Maiorescu, Dobrogeanu-Gherea, Mihail Dragomi-rescu, G. Ibraileanu, E. Lovinescu si G. Calinescu, fiindu-le in felul sau un emul, nu e discipolul nici unuia dintre ei."
Vladimir Streinu
"De o sensibilitate rara, de poet, el avea marcata si.in vorbirea, si in gesturile sale, vocatia criticului. Entuziasmul de a descoperi valori noi se vedea asociat cu un spirit prudent, care se indoieste, cumpaneste, masoara, nuanteaza, adesea tace si reflecteaza. Afirmatiile sale nu tradau niciodata graba infatuata, ci rezultau dintr-un context de meditatie fina, intreprinsa cu grija de a nu comite vreo nedreptate."
Edgard Papu
"Perpessicius nu a fost partizanul unei singure scoli literare. A imbratisat cu caldura toate directiile si toate formulele artistice, din convingerea ca un critic literar nu trebuie sa aiba prejudecati sau preferinte (). Perpessicius ilustreaza in cadrele literaturii romane genul criticii artistice: fina, metaforica, ornamentala, cu o subtila arta a digresiunii. Modelul sau este Remy de^Gourmont."
Eugen Simion
"Perpessicius e, dupa observatia lui Tudor Vianu, AĞun temperament stilistic din familia unui Odobescu, Hogas si Mateiu Caragiale, scrisul clasicizantAğ aducand de asta data AĞfarmecul unui spirit invatat si urban si al unei inimi pline de toleranta si tandrete, cultivand melancoliile memoriei, pasiunea lecturilor nesfarsite, in umbra bibliotecilor pe care le canta cu delicatetea unui poet liricAğ Poate de Mateiu Caragiale. se apropie mai mult prin rafinament, in schimb, i-am descoperit afinitati, cel putin in adoratia frumusetilor si in fraza bogata, cu Vasile Parvan, memorialistul."
Constantin Ciopraga
Crezi ca ne lipseste ceva?
Poti adauga opera - comentariul,
eseul sau referatul despre opera care lipseste.
Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.