Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere
BALAURUL :: Hanu Ancutei de Mihail SADOVEANUMihail SADOVEANU Hanu Ancutei
"BALAURUL" este povestita de mos Leonte, care vazuse balaurul atunci cand era flacau "trecut de douazeci de ani", pe cand invata de la tatal sau mestesugul de "zodier si vraci".

Traise, pe vremuri, in satul Tupilati, "un boier mare si fudul", pe nume Nastasa Bolomir, care avea "o barba mare cat o coada de paun". El fusese insurat prima oara cu fata unui boier care, neputand indura "maniile si asprimile lui", s-a intors plangand la parintii sai. A doua nevasta era vaduva unui grec, Negrupunte, femeie frumoasa si bogata, care a murit dupa doi ani, cand devenise "galbana si ovilita". Desi toate femeile fugeau de boier, caruia i se dusese vestea ca-i mureau nevestele, Nastasa Bolomir s-a insurat, spre surprinderea tuturor, cu "o copila ca de saptesprezece ani", care "radea, parca era soarele" si pe care o adusese de la Iasi. Cucoana Irinuta nu se ofilea, ba, dimpotriva, era imbujorata si vesela, iar boierul era din ce in ce mai posac si-i facea toate poftele. intr-o zi, boierul veni la tatal lui mos Leonte ca sa-i destainuiasca rusinoasa comportare a sotiei sale, care-I insela cu Alexandrei Vuza, fiul vornicului si sa-1 roage sa-i citeasca in zodii. Temandu-se pentru ce ar putea pati femeia, zodierul ii spune boierului ca toate cele aflate de el sunt vorbe mincinoase, ca Irinuta avea sa se intoarca de la Roman, asa cum ii promisese.

Zodierul se duce apoi in graba mare la hanul celeilalte Ancute si-i spune ca boierul isi banuieste nevasta si ca el se teme pentru ce o sa pateasca Irinuta la intoarcere. Hotarat sa o astepte la han pentru a o preveni, tatal lui mos Leonte opri trasura in care era cucoana Irinuta insotita de tanarul si frumosul Alexandrei si le spune de primejdie. Tocmai atunci, intr-un nor de pulbere, vine ca vantul boierul cu slujitorii dupa el si porunceste ca zodierul sa fie jupuit de piele pentru necredinta, iar Irinuta si Alexandrei sa fie legati de rotile carutei si sa fie dusi "numa-ntr-o goana la Iesi, pana-n ograda la sfanta Mitropolie!". Cuconita a sarit insa "sprintena, subtire si manioasa ca o vipera" si l-a infruntat cu ura pe barbatul ei, iar copilului Leonte i s-a parut ca-i crescusera ghiare la maini si cornite in par. Dintr-o data, cerul s-a miscat rotindu-se, un muget ingrozitor a umplut vaile si toti cei de fata au vazut "balaurul venind in vartej rasucit, cu mare iuteala", luandu-1 pe boier si "amestecandu-i barba eu vartejul", aruncandu-1 aproape mort intr-o rapa. De aici i s-a tras boierului Bolomir moartea, iar de Irinuta, "dracusorul cel balan", nu s-a mai auzit nimic si nimeni n-a mai vazut-o vreodata.

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.
Politica de confidentialitate
Copyright © 2009 - 2023 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.