Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont

Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere



Constructia personajelor :: Morometii de Marin PREDA



Marin PREDA Morometii
Romanul este dominat si se identifica, de la inceput si pana la sfarsit, cu figura personajului principal, Ilie Moromete. Statutul sau social este acela al unui taran cu pamant, dar si cu o familie numeroasa si datorii la banca, de unde luase bani ca sa cumpere oile. Nu foarte instarit, dar cu destul pamant cat sa-si intretina familia si sa-si mentina o anumita independenta sociala, o libertate de a se manifesta ca fiinta .contemplativa, ca inteligenta sensibila care incearca sa probeze permanent sensul lumii. A fost numit, de aceea, faran-filozof".

Acest statut obiectiv de mijloc" nu-l impiedica insa pe Moromete sa se afle, de fapt, printre fruntasii comunitatii. Fara el, adunarile din poiana lui locan nu au nici un haz si de fapt nici nu se vor mai tine dupa ce el renunta. Oamenii il stimeaza, jandarmul nu-l opreste pe unul dintre fii la arest pentru ca nu i-ar fi putut face una ce asta lui nea llie Moromete". incearca, din rasputeri, sa mentina unitatea familiei si sa nu vanda din pamant, crezand in vechile valori patriarhale. Ezita mult pana sa taie salcamul, acest dublu vegetal" al sau, cum il numeste Eugen Simion. Scena salcamului este centrala, la nivel simbolic, in roman. Ea prefigureaza caderea unei lumi, infrangerea lui Moromete, are o valoare premonitorie: El reprezinta, s-ar putea spune, unitatea, trainicia Morometilor, fiind in lumea obiectelor ceea ce este tatal in lumea familiei. E un arbore cu autoritate, dominator, un punct stabil de referinta. Fara el, Moromete arata AĞbicisnicAğ, cerul deschis si campia (cosmosuL) AĞnapadescAğ ograda. Prabusirea lui anunta un sfarsit, o destramare, o modificare de ierarhii in lumea Morometilor. Odata cu taierea arborelui incepe si declinul familiei, anticipat in acest chip de o drama in lumea vegetala." (Prefata la Morometii. Editura Gramar, 1995).

Autoritatea tqtalui ajunge spre sfarsit sa se manifeste violent, atunci cand ii bate cu parul pe Nila si pe Paraschiv, pentru a pune capat unui conflict care mocnea in permanenta si izbucnea din cand in cand intre Catrina si fetele ei si baietii cei mari ai lui Moromete. Dincolo de replicile savuroase (Ce-fi arati fasolele la mine?"), llie Moromete este si o voce inconfundabila: cand raspunde cu vorbe multe satenilor la salut, cand citeste din ziar discursul Maiestatii Sale", cand il ironizeaza subtil pe Victor Balosu, imitandu-i timbrul vocii, cand glumeste in familie pe seama Catrinei, cand striga la vecinii de la secera sau cand ii raspunde N-am!" lui Jupuitu care vine dupa fonciire", se aude aceeasi voce, dar de o tonalitate diferita, ironica mai totdeauna, mai subtire sau mai prefacut mieroasa, mai grava sau mai serioasa. incearca! Scrie un mic eseu in care sa caracterizezi personajul llie Moromete, pornind de la urmatorul citat:

Nicolae Manolescu: Nu cumva este el insusi un AĞmarginalAğ, o exceptie, un fel de ultim mohican al acestei filozofii de viata de care s-a legat perpetuarea vechilor valori ale satului romanesc? Hotarat lucru, Moromete este cel din urma taran, in acest roman al deruralizarii satului." (in Arca lui Noe, Editura Gramar, 1998).

Concepte operationale folosite: actiune, autor, final, incipit, narator, personaj, planuri narative, perspectiva narativa, naratiune, roman (obiectiV), tema

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.



Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.