Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere



Bacalaureat de Ion Luca CARAGIALE



Ion Luca CARAGIALE Bacalaureat
a) Schita Bacalaureat face parte din volumul Momente si schite calificat de prietenul lui Caragiale, Ranetti, ca fiind "monumente",. Spiritul critic al Ion Luca Caragiale devine mai subtil decat in O scrisoare pierduta sau O noapte furtunoasa si mai sintetic.

Mesajul, pentru a carui transmitere scriitorul a construit textul piesei O scrisoare pierduta, este aici transmis mai subtil si mai profund. in comedia O scrisoare pierduta atacul lui Ion Luca Caragiale se indreapta asupra intregii societati burgheze, pe care o definea "printr-o. replica reluata ca un lait-motiv, de catre Zaharia Trahanache: "O sotietate fara de printipuri si tara de morala". Personajul Agamita Dancfanache reprezinta din acest punct de vedere principiul lipsei de principii si de orice morala, fiindca el nu are nici o opinie politica, nici un principiu, de aceea el este "cu toate partidele", "ca tot romanul impartial". El nu urmareste sa impuna niste principii, ci este structurat.pe legea adaptarii la mediu, devenind un instrument in mana celor care conduc societatea la un .anumit, moment. De aceea nu sovaie sa-si santajeze prietenul, nu are de gand sa-i inapoieze scrisoarea, cu care l-a santajat. El, Agamita Dandanache, este efectul asupra constiintei umane a viciului puterii.

Familia este pepiniera in care se produc aceste personalitati monstruoase dezumanizate. Tanarul Ovidiu Georgescu este lipsit.de principii morale, de aceea in mod semnificativ a luat nota .i la morala. Este lenes, nu invata, este lipsit de jintelepciune, de harnicie, de cinste si de aceea argumentul folosit, "ca este de familie buna", apare ca un paradox plin de semnificatii. Ovidiu ca jurist va face si va aplica legile, va fi un "stalp al puterii", va construi climatul social, va deveni lider politic, un arivist, un viitor Calavencu, Farfuridi, Branzovenescu sau Agamita Dandanache.-



Rolul de arivist Ovidiu si-1 insuseste din familie. Doamna Caliopi Georgescu il caracterizeaza prin calificativul-"ambitios". De aceea el nu are nevoie de morala. Daca ar avea "principii" morale, nu ar mai putea fi un ambitios, un arivist, n-ar mai putea practica santajul, coruptia, minciuna, demagogia, furtul, traficul de influenta, toate formele de abuz, pe care legea le sanctioneaza cu detentie.

Ovidiu Georgescu urmeaza un drum deschis de fratii sai, un drum de "protectie de fuste", de trafic de influenta, notat cu ironie de Ion Luca Caragiale, este drumul formarii parazitului.



b) Bacalaureat are ca tema familia romaneasca de la sfarsitul secolului al XlX-lea, Ideea este ca "o societate iara de principii si fara de morala" se constituie prin mecanismul formarii membrilor sai.

Subiectul este modelul de modelare al arivistului. Ovidiu Georgescu, ca si Ionel din schita Vizita sau Goe din D-l Goe, invata de mic un comportament bazat pe lene, obraznicie, parazitism, vicii. Daca in antichitate o matroana romana putea spune fiilor sai: "cu scut sau pe scut", matroana romana Caliopi Georgescu il invata lectia traficului de influenta. Numele dat fiilor de doamna Caliopi au o doza de parodie, fiindca subliniaza nivelul de decadenta al societatii in contrast cu principiile morale, pe care acesti mari poeti latini le-au afirmat, ca reprezentanti ai constiintei sociale.



Subiectul este de fapt traficul de influenta, ca mod tipic de a exprima relatiile decazute din societatea burgheza, modul prin care un tanar este modelat pentru un rol social important. Ca reprezentant al unei clase sociale parazitare el va elabora, va aplica si va sustine un cod de legi, care sa apere interesele clasei sale, care sa cultive parazitismul, imoralitatea; impostura, ipocrizia si abuzul.



Traficul de influenta este sanctionat penal de justitie. Ovidiu Georgescu primeste bacalaureatul prin incalcarea legii, de aceea nu avem nici un dubiu asupra modului, in care va proceda, cand va fi jurist. El face parte dintr-o serie cu fratii sai, . ceea ce sugereaza modul in care apar eroii din O scrisoare pierduta.

Materialul social, problematica, ideile, mesajul, expuse pe larg in lupta pentru putere din O scrisoare pierduta, se rafineaza, se generalizeaza, devin mai subtile. Un fapt de viata aparent marunt si neinsemnat devine modelul unei societati, modelul accesului la putere.



Schita Bacalaureat reprezinta un moment al drumului arivistului la putere, atunci cand el primeste sansa sociala, deschiderea spre un rol social important. Este semnificativa absenta eroului Ovidiu Georgescu. El nu face nimic, fiindca este parazitul, este doar o marioneta intr-un mecanism denumit semnificativ "lumea eroilor Iui Caragiale".

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.



Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.