Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere




Psalmi de Tudor ARGHEZI



Tudor ARGHEZI Psalmi
Tudor Arghezi il continua pe Alexandru Macedonski, al carui ucenic a fost, scriind psalmi insa drama interioara a eului arghezian este impietrirea. Intrat in monahism si depunand voturile de saracie, curatie si ascultare, el le calca, paraseste viata monahala, pleaca in Elvetia, revine si se casatoreste, isi cumpara un teren la Martisor, se angajeaza in viata politica.

De aici pierderea curajului de a se mai ruga: Ruga mea e fara cuvinte / Si cantul, Doamne mi-e fara glas". El capata constiinta nimicniciei: Din vesnicia Ta nu sunt macar un ceas" dar o gandeste teosofic.

Adoratia mistica, extazul, atingerea sacrului, prezente in poezia lui Ion Barbu, Vasile Voiculescu, Nichifor Crainic, Lucian Blaga, Vasile Militam, sunt inlocuite la Tudor Arghezi de o prabusire in teluric, in patimi: Iar cand plecam, calare, cu trofee / Furasem si cate o femeie". Este usor de tacut o asociere cu Cozma Racoare a lui Sadoveanu si nu la calugarul Gherman de la Durau din Hanii Ancutei sau la Chesarion Breb din Creanga de aur. Patimile pun stapanire pe eul poetului si el le marturiseste: Ispitele usoare si blajine / N-au fost si nu sunt pentru mine". Duhul rau pune asupra gandirii lui o amprenta, pe care el o constata dar nu o poate elimina: in blidul meu ca si in cugetare / Deprins-am gustul otravit si tare". El traieste nu ascultarea si smerenia blanda monahala ci razvratirea, ca semn al duhului satanic: Unde-i tacere, scutur catusa / Dobor cu lanturile usa".

Psalmul care incepe cu versul: Pentru ca n-au putut sa te-nteleaga" arata o cadere mai adanca in puterea duhului satanic ajungand la o blasfemie, acuzandu-L pe Dumnezeu de caderea lui: Gura Ta sfanta toti parintii stiu / Nu s-a deschis decat ca sa ne-njure". Dumnezeu este atat de bun incat nu numai ca nu injura dar ii iarta pe pacatosii, care se pocaiesc. Pe cei trufasi ii judeca dupa cuvintele lor: Dupa cuvintele lalete voi judeca"..in locul dragoste: fata de Dumnezeu. in locul smereniei, care ar trebui sa insoteasca sentimentul de evlavie, gasim la Arghezi indoiala, hula. blasfemia, razvratirea: -Esti ca un gand si esti si nici nu esti / intre putinta si intre amintire". in mult discutatul Psalm ele taina nu numai ca nu avem o lauda a lui Dumnezeu un imn, cum trebuie sa fie un psalm dar avem o ura asa de demonica, incat nu numai ca nu-si iarta iubita pentru greselile ei nici dupa moarte, dar o si blestema: Ca sa auzi, o! neuitata, neiertatorul meu blestem". Ura satanica a dizlocuit iubirea crestina.





indoiala, care este in esenta demonica, inlocuieste dupa calcarea juramintelor monahale credinta si dragostea fata de Dumnezeu. in cazul lui Ion Thcodorescu. devenit ieiodiaconul losif, avem o incalcare a canoanelor, care specifica raspicat ca toti cei ce au depus votul monahal trebuie sa fie adusi in manastire. El nu mai avea dreptul la casatorie. Lipsa credintei este aratata poetic in versuri ca: Din ale carui miezuri vii de stele / Cerc sa-mi inghet o boaba de margea".

Caderea din credinta duce !a tonul ironic, cu care isi bate joc de cele silnic:

Pavel clin Tars e-acum zaraf sarac / Si Crisostom baiat de pravalie / Iar Sfantul Duh inchis in colivie / Facutu-s-a pui mic de pitpalac", ca in poezia Evoluiii. Este o moarte launtrica, spirituala, pe care el o comunica clar: Si canta moartea-n ttambitele mele".

indoiala face ca rugaciunea sa-i fie fara valoare: Nici rugaciunea, poate, nu mi-e rugaciune", fiindca el ar dori ca Dumnezeu sa fie vizibil sa-L poata cunoaste: Te caut mut, Te-nchipui, Te gandesc". El crede ca Dumnezeu este incorporat in creatia sa, ca pantcistii: in care anume floare si tulpina / Dospeste sucul fructului sau cald?".

indoiala ar fi risipita, daca asemeni apostolului Toma, poetul ar putea pipai ranele lui Dumnezeu Fiul: Vreau sa Te pipai si sa urlu: este" sau daca ar trimite un inger ca semn: ^Trimite, Doamne, semnul departarii / Din cand in cand, cate un pui de inger". De aceea Arghezi scrie pseudopsalmi.



Razvratirea, ca mod al duhului demonic, este deplin exprimata in versurile: Cercasem cu,cu arcul meu / Sa Te rastorn pe Tine, Dumnezeu". in acelasi iimp motivul Calcarii poruncilor lui Dumnezeu este si el prezent in versurile: Dar eu ravnind in taina la bunurile toate / Ti-am auzit cuvantul zicand ca nu se poate",, fiindca porunca a zecea din Decalog spune sa nu doresti si sa nu iei nimic ce nu-i al tau.

Dragostea fata de Dumnezeu, fata de aproapele, mila, iertarea, pocainta, adoratia mistica nu numai ca nu sunt prezente in psalmii fui Arghezi dar sunt inlocuite cu elemente opuse, demonice. De aceea nu putem avea decat imaginea unui poet damnat ca Baudelaire, pe care 1-a imitat si a unui ratacit, care versuri lui Satana i-a inchinat.

Poezia Incertitudine, cara incheie volumul Cuvinte potrivite, face ca motivul indoielii sa poata fi considerat tema intregului volum. Ea va deveni o conceptie materialista, darvvinista, deplin exprimata in volumul Cantare omului, cu care spera sa ia premiul Nobel.

Arghezi nu aduce nimic in dezvoltarea literaturii universale, de aceea nici ncr figureaza pe lista UNESCO alburi de Eminescu, Blaga, Barbu, Bacovia.



 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.




Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.