Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere



Tudor Soimaru :: Neamul Soimarestilor de Mihail SADOVEANU



Mihail SADOVEANU Neamul Soimarestilor
Tudor Soimaru este personajul principal al romanului. El este urmarit pe doua planuri opuse: cel al iubirii pentru Magda si cel al datoriei fata de tara si mai ales fata de neamul razesesc. Aceste doua planuri vor declansa in sufletul lui un conflict care se termina cu esuarea primului sentiment, cu toate ca el e inzestrat cu inalte virtuti: barbatie, vitejie, frumusete, dragoste de tara etc. Dragostea izbucneste in sufletul lui furtunos, ranind adanc sufletul indragostitului. Iubirea pentru Magda il determina sa-si urmeze aleasa inimii pana in Polonia, riscandu-si viata in mijlocul polonezilor, dar mai ales al boierilor moldoveni fugari.

Simultan cu dragostea pentru Magda, Tudor Soimaru e cuprins deosebit de puternic de cea de-a doua iubire, cea pentru neamul razesesc, pentru pamantul strabunilor. Plecat inca din copilarie in tari straine si pribegind ca ostean prin multe tari, Tudor Soimaru isi descopera abia acum originea sa razeseasca, care era pentru el o amintire stearsa.

Declansarea conflictului interior intre cele doua iubiri are loc tarziu, abia in capitolul al Xlll-lea "Crucea razasilor". intors in satul sau natal este recunoscut de Soimaresti si primit in randul lor. impreuna cu mos Miliu, el viziteaza cimitirul cu mormantul tatalui si afla istoria lui si a satului intreg. Conflictul declansat acum in sufletul lui dintre iubirea pentru Magda, fiica ucigasului tatalui sau, si sentimentul datoriei fata de neam e chinuitor si-i sfasie sufletul, prin faptul ca nu e in stare deocamdata sa aleaga intre Magda si neamul sau. in cele din urma va birui sentimentul datoriei. Evocarea sentimentului sau de catre Mihu, in capitolul "Umbra lui Ionascu", il determina definitiv sa se vindece sufleteste si sa se puna in slujba neamului sau si, asemenea tatalui sau, sa se ridice la lupta pentru apararea mosiei razesesti.



in capitolul "Mortii poruncesc celor vii", Mihail Sadoveanu arata confruntarea dintre razesi si Stroie Orheianu. Acesta e ucis de Tudor Soimaru si asezat apoi pe mormantul tatalui sau. E un gest ce simbolizeaza ca in sfarsit razbunarea si dreptatea au fost infaptuite.Totul se termina cu aprinderea conacului de la Murgeni si stergerea lui de pe suprafata pamantului, pentru a sterge parca orice urma a vechii stapaniri.



La inceputul romanului, Mihail Sadoveanu il prezinta pe Tudor si in calitate de ostean al lui Tomsa Voda. Din razes, originar din Soimaresti, din tinuturile Orheiului, e ridicat la rangul de capitan de osti in timpul domniei lui Tomsa.Ostas viteaz, curajos, demn si cu suflet nobil, inconjurat de prieteni ca Simeon Barnova si Cantemir- bei, el castiga increderea si aprecierea domnitorului, care-l rasplateste pentru serviciile aduse si pentru faptele sale de vitejie.

Asadar. Tudor Soimaru este un ostean al tarii, dar si exponentul dorintei de dreptate a razesilor. Acestui scop ii sacrifica si dragostea sa pentru fata boierului dusman. Prin lupta sa, el devine cuceritorul drepturilor razesesti si razbunatorul parintilor sai. Razbunarea lui inseamna si revolta poporului impotriva obiceiurilor feudale. Prin setea de dreptate, una din principalele sale trasaturi de caracter, Tudor Soimaru este inrudit cu Nicoara Potcoava din "Soimii", cu Vitoria Lipan d m"Ba/tagur dar si cu Ana din " Napasta " de Ion Luca Caragiale.

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.



Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.