LEFTER ION BOGDAN
Poet.
critic si istoric literar, eseist.
De asemenea, prozator si analist politic.
S-a nascut la 11 martie 1957 in Bucuresti. Este fiul lui Virgil Lefter si al Ceciliei Lefter, ambii ingineri. Dupa studiile liceale terminate la Liceul "Nicolae Balcescu" (actualmente Colegiul National "Sf. Sava") din Bucuresti (1976).
S absolvit in 1981 Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii din Bucuresti, specialitatea Limba si literatura engleza -Limba si literatura romana, in perioada 1979-l989 este membru activ al "Cenaclului de Luni" al Centrului Universitar Bucuresti si al cenaclului "Junimea" al Universitatii din Bucuresti.
Dupa absolvire, este profesor de limba si literatura romana in comuna Berceni, judetul Giurgiu, somer (1984 a 1988), redactor nesalarizat al "Caietelor critice" - supliment al revistei "Viata Romaneasca" (1984-l989) si redactor la Editura Litera (1988-l990).
Ca poet debuteaza publicistic in revista "Luceafarul" (nr. 24 din 17 iunie 1978), cu un grupaj de poeme prezentat de poetul
Leonid Dimov. Aceeasi revista ii gazduieste debutul in critica literara. in numarul 20 din 18 mai . Debutul editorial individual are loc in . cu volumul de versuri Globul de cristal, publicat la Editura Albatros din Bucuresti, si este precedat de volumul de poezie Cinci, in colaborare cu poetii Romulus Bucur, Bogdan Ghiu,
Mariana Marin, Alexandru Musina (Ed. Litera. 1982).
Colaboreaza cu poezie, eseuri, articole de critica literara, analize politice la numeroase reviste din tara, iar dupa 1990, si din strainatate.
A mai publicat urmatoarele volume: Experimentul literar romanesc postbelic (eseu, in colaborare cu Gheorghe Craciun si Monica Spiridon. Ed. Paralela 45, 1998) - cu varianta in limba engleza Experiment in Post-War Romanian Literature (Ed. Paralela . 1999): A Guide to Romanian Literature. Novels, Experiment and the Postcommunist Book Industry (eseu, Ed. Paralela 45, 1999); Recapitularea modernitatii. Pentru o noua istorie a literaturii romane (Ed. Paralela . 2000); Postmodernism. Din dosarul unei "batalii" culturale (Ed. Paralela 45, 2000). Este coordonatorul volumului Romanian Writers of the '80s and '90s. A Concise Dictionary (Ed. Paralela 45, 1999) si al dictionarului bio-bibliografic Scriitori romani din anii '80 - '90 (voi. I. A-F, Ed. Paralela . 2000). Este prezent cu proza in antologia Desant '83, alcatuita de Ovid S. Crohmalniceanu (Ed. Cartea Romaneasca, 1983) si cu articole teoretice in antologia Competitia continua. Generatia '80 in texte teoretice (Ed. Vlasie, 1994: ed. a Il-a. Ed. Paralela 45, 1999, antologator Gheorghe Craciun). Este prezent cu studii si eseuri in mai multe volume colective.
A ingrijit volumul
Alexandru Ivasiuc - Pasarile (antologie, prefata, comentarii, referinte critice si bibliografie de
Ion Bogdan Lefter" class="navg">Ion Bogdan Lefter, Ed. Albatros, 1986), precum si alte editii, pentru care scrie prefete sau postfete. A publicat poeme traduse in antologii si reviste din Elvetia. Italia si Germania, iar proza in Polonia si Ungaria. Colaboreaza cu articole, studii, eseuri in limbile engleza, franceza, germana si sirba la publicatii romanesti si straine.
Este detinatorul premiului pentru debut in poezie al Uniunii Scriitorilor din Romania (1983) si al premiului pentru critica literara "G. Calinescu" (1986). incepind din 1990 a facut numeroase calatorii in strainatate, participind la reuniuni internationale diverse si sustinind conferinte la universitati europene si americane. in perioada 1992-l994 a fost profesor invitat la Universitatea din Amsterdam, Olanda.
A fost director al Editurii Litera (1990), co-director al revistei "Contrapunct", sef al Biroului din Bucuresti al postului de radio "Europa Libera". in prezent este lector doctor la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, analist politic al postului de radio "Europa Libera", sectia romana, si director al revistei "Observator cultural".
Din 1990 este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, in perioada 1990-l995 fiind membru in Consiliul de conducere al acesteia.
Este membru fondator al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania - ASPRO si presedintele ei de la fondare.
De asemenea, membru al grupului european "Gulliver" si al Asociatiei de Literatura Comparata din Romania.
Asupra autorului au formulat opinii critice:
Nicolae Manolescu - Structura cristalului ("Romania literara", nr. 18/1983): Al. Cistelecan - "Globul de cristal" de Ion Bogdan Lefter ("Familia", nr. 5/1983); N. Sleinhardl -Poezia cristalofiliei ("Steaua", nr. 7/1983):
Grigurcu" class="navg">Gheorghe
Grigurcu - Ion Bogdan Lefter si constiinta de sine a poeziei ("Viata Romaneasca", nr. 4/1984, reluat in volum Existenta poeziei, Ed. Cartea Romaneasca, 1986);
Grete Tartler - Globul de cristal (in volum Melopoetica. Ed. Eminescu, 1984);
Eugen Simion - Tineri poeti. Ion Bogdan Lefter ("Ateneu", nr. 3/1989, articol reluat in Scriitori romani de azi, FV, Ed. Cartea Romaneasca, 1989) s.a. Asupra activitatii de critic literar au formulat opinii: Nicolae Manolescu -"Revalorificarea" lui Ivasiuc ("Romania literara", nr. 6/1987);
Liviu Petrescu - Un critic din "noul val" ("Steaua", nr. 3/1987);
Ion Simut -Alexandru Ivasiuc de Ion Bogdan Lefter ("Familia", nr. 5/1987); Cristian Moraru - O "confruntare" exemplara ('Transilvania", nr. 5/1987);
Paul Cornea - Alexandru Ivasiuc, "Pasarile" ("Limba si literatura", volum III, 1988, reluat cu titlul Al. Ivasiuc - intre modernism si postmodernism. in volum Semnele vremii, Ed. Eminescu, 1995);
Z. Ornea - Rebreanu, nuvelistul ("Romania Literara", nr. 33/1987, reluat in volum intelesuri. Ed. Minerva", 1994); Dan C. Mihailescu - Un "alt" Bacovia ("Transilvania", nr. 4/1988) s.a.
Referinte critice:
"Ion Bogdan Lefter face parte din rasa poetilor inteligenti si rigurosi. Iar volumul sau reprezinta cea mai clara afirmare, in literatura tinara de azi, a lirismului interesat de puritatea abstracta a conceptului. () Ion Bogdan Lefter este un poet foarte bun, cu o imaginatie slefuita ca oglinda, cultivat, stapin ca putini altii pe mijloacele artei lui."
(Nicolae Manolescu, "Romania literara", nr. 18/1983)
"Criticii-poeti romani de pina acum n-au prea reusit sa scrie poezia la care visau. () Dintre cei de azi, doar Stefan Augustin Doinas reuseste sa mentina in echilibru poetul cu poeticianul (), creatia cu catedra de creatie. Pe aceasta linie ferata pare a porni si Ion Bogdan Lefter."
(Al. Cistelecan, "Familia", nr. 5/1983)
"Ceea ce distinge productia lui Ion Bogdan Lefter (Globul de cristal. Ed. Albatros, 1983) de cea a colegilor sai de impetuoasa confrerie '80 e o continua atitudine reflexiva asupra conditiei proprii. () Lirismul e aproximat in stratul sau genetic, in cauzalitatea sa indefinibila. Aparent o situare in exterior, poezia aceasta autoscopica e de o perfecta legitimitate, constituind, in imprejurarile vocatiei, o cautare inevitabila a substantei de catre sine. o incununare a autentificarii ei."
(Gheorghe Grigurcu, "Viata Romaneasca", nr. 4/1984)
"Studiul lui Ion Bogdan Lefter mi-a relevat un tinar critic de o cuceritoare inteligenta, foarte personal in judecati si cu o promitatoare vocatie a constructiei."
(Liviu Petrescu, "Steaua", nr. 3/1987)
"Editia Pasarilor din «Lyceum» afirma un cercetator de primul ordin: competent, aplicat, perspicace, luindu-si foarte in serios obligatiile. () Apreciez mult la Ion Bogdan Lefter coabitarea criticului cu istoricul literar. Talentul de a construi fictiuni critice verosimile e profitabil servit de o extrema constiinciozitate in recenzarea informatiei disponibile. Si inca ceva: acest tinar confrate da impresia salubra a bunei-credinte, a judecatii calme si nuantate, a deplinei responsabilitati a scrisului."
(Paul Cornea, in voi. Semnele vremii. Ed. Eminescu. 1995)
|