Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      OpereConflictele romanului :: Mara de Ioan SLAVICIIoan SLAVICI Mara
Exista doua tipuri de conflict: exterior si interior. Conflictul exterior este marcat de opozifia dintre mentalitatea unei comunitafi traditionaliste, guvernate de reguli stricte si pornirile juvenile adverse ale copiilor Marei, care vor sa-si implineasca propriul destin, independent de societate. La Slavici, moralist prin excelenta, abaterile personajelor de la normele comunitatii sunt aspru sanctionate, fara posibilitatea unei recuperari morale, precum in cazul personajelor din^puvela Moara cu noroc. Persida si Trica au insa avantajul unei tinereti lipsite de experienta si le este acceptata iesirea din matca traditiei. Revolta lor este temporara si fara efecte in plan moral. De aceea, vor fi reprimiti in cadrul comunitatii precum fiul risipitor. De data aceasta, integrarea lor va fi totala, pentru ca existenta lor urmeaza niste modele prestabilite: Persida va reitera la un alt nivel destinul matern, iar Trica pe al lui Bocioaca.

Conflictul interior este marcat de dilemele morale ale lui Trica si ale Persidei, care oscileaza intre datoria fata de familie si impulsul de a-si urma propriul destin. Persida lupta intre respectul fata de morala comunitatii si iubirea fata de Nafl, condamnata etnic, religios si social, iar Trica penduleaza intre avantajele materiale oferite de un vicios triunghi conjugal si respectul datorat lui Bocioaca.

Ambele personaje adopta solutii corecte din punct de vedere moral.

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.Politica de confidentialitate
Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.