Functia conativa despre CONCEPTE OPERATIONALE
Functia conativa (persuasiva sau retorica) orienteaza enuntul catre destinatar (receptoR). Toate stilurile functionale acorda o atentie deosebita receptarii mesajului, dar in varianta juridfc-administrativa, functia conativa este esentiala, pentru ca ofera publicului informatii stricte si sigure asupra unor situatii de interes general. Expresia gramaticala a functiei cona-tive este marcata de persoana a H-a la pronume si la verb, de vocativ la substantiv si de imperativ la verb, intonatia exclamativ/interogativa caracterizeaza enunturile a caror functie primordiala este centrata asupra receptorului: Asculta-ma!
De ce nu ma crezi? Disociem intre: a. formele directe ale adresarii, ai carei indici verbali de identificare a destinatarului sunt: vocativele si apelativele in limba literara/populara, formele pronominale si verbale in adresarea nemijlocita, imperativul si modurile sinonimice cu acesta din limba vorbita (indicativul prezent si viitor, conjunctivul: Faci cum iti spun!
Vei face ce trebuie!
Sa faci cum ti s-a ceruT); b. formele indirecte ale adresarii: vorbirea aluziva, eufemismul, perifraza, atenuatia (sau litotA).
Crezi ca ne lipseste ceva?
Poti adauga opera - comentariul,
eseul sau referatul despre opera care lipseste.
Copyright © 2009 - 2025 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.