Universul literar despre Camil PETRESCU
Crezul literar al lui Camil Petrescu este exprimat in mod sugestiv in volumul de "Versuri. Ideea. Ciclul mortii", care are ca moto: "Jocul ideilor e jocul ielelor":
"Dar eu,
Eu am vazut idei
()
Eu sunt dintre acei
Cu ochi halucinati si mistuiti launtric,
Cu sufletul marit
Caci am vazut idei."
Idei literare, concepte estetice
» Autenticitatea este esenta noului in creatia literara a lui Camil Petrescu. Autenticitate confera originalitate poeziei, vitalitate teatrului si "momente autentice de simtire" in roman. Conform acestei categorii estetice, Camil Petrescu percepe realitatea prin propria constiinta: "Singura realitate pe care o pot povesti este realitatea constiintei mele, continutul meu psihologic".
» Substantialitatea (substantialismuL) este conceptia conform careia literatura trebuie sa reflecte esenta concreta a vietii: iubirea, gelozia, mandria ranita, orgoliul umilit, cunoasterea, dreptatea, adevarul, demnitatea, acele categorii morale absolute.
» Sincronizarea in conceptia lui Camil Petrescu este armonizarea desavarsita a literaturii cu filozofia si psihologia epocii, intrucat actul de creatie este unul de cunoastere, de descoperire si nu de inventie: "nu putem cunoaste nimic absolut, decat rasfrangandu-ne in noi insine".
» Luciditatea este trasatura dominanta a personajelor lui Camil Petrescu, intelectuali analitici si autointrospectivi, hipersensibili, intransigenti si inflexibili moral. Luciditatea "nu omoara voluptatea reala, ci o sporeste".
» Relativismul reiese din multitudinea punctelor de vedere in jurul aceluiasi obiect, aceluiasi concept, aceleiasi norme morale;
» Anticalofilismul (impotriva scrisului frumoS) este o adevarata batalie estetica pe care o duce scriitorul care sustine formula literara a jurnalului, a confesiunii, ce se noteaza precis, exact, "ca intr-un proces verbal". Fiind un analist lucid al starilor de constiinta, Camil Petrescu se raporteaza adesea la realitatea concreta, ceea ce implica folosirea unor comparatii sugestive pentru intelegerea ideilor abstracte.
Crezi ca ne lipseste ceva?
Poti adauga opera - comentariul,
eseul sau referatul despre opera care lipseste.
Copyright © 2009 - 2025 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.