Grigore Popescu-Bajenaru (n. 13 decembrie 1907, Periș - d. 5 februarie 1986) a fost un scriitor roman.
Dupa absolvirea liceului a studiat literatura și filozofia la Universitatea București. A lucrat ca profesor la mai multe școli private și de stat, iar mai tarziu a avut funcții administrative la primaria Bucureștiului și Galeriile de arta.
A lucrat cațiva ani pe post de comentator științific al ciclului de observații astronomice anuale, in fapt ca redactor al buletinului Institutului astronomic, care era scos anual.
Prozatorul a subliniat in mod repetat referentialitatea naratiunii. Toate intamplarile, ne incredinteaza, ,sunt strict autentice", personajele ,au existat aievea, cu toate ca multe din actiunile la care au luat parte vor parea cititorului de necrezut", si nu avem motive sa-i suspectam sinceritatea. Se intampla uneori ca viata sa-i ofere scriitorului un subiect aproape integral si
Grigore Bajenaru a avut incredintarea ca existenta lui are o semnificatie fictionala. De aceea, cu deferenta, dedica volumul fostelor sotii, ,care, involuntar, m-au ajutat sa realizez acest roman, ce cuprinde intamplari atat de neverosimile, desi adevarate, incat nici cea mai fecunda imaginatie de scriitor n-ar fi reusit sa le inchipuie".
Este cunoscut pentru romanele sale Cișmigiu et Comp., in care prezinta viața de elev la Liceul "Gheorghe Lazar", situat langa Parcul Cișmigiu, și Buna dimineața, baieți!, in care prezinta momente din viața sa de profesor.
Opere
Romane:
Cișmigiu et Comp., 1942
Buna dimineața, baieți!, Editura
Ion Creanga" class="navg">Ion Creanga,1973; reeditare Editura Didactica și Pedagogica R.A., 2007; reeditare Editura Litera Internațional, 2009.
Mici povestiri despre oameni mari, Editura Sport-turism, 1981
Scrieri istorice:
Banul
Maracine, Editura Tineretului, 1967
Inelul lui Dragoș-Voda, Editura Tineretului, 1968
Cerbii lui Mihai-Voda, ilustrații de Ioan Deak, Editura Tineretului 1968
Spatarul Coman de Suceava, (Roman istoric-din vremea lui Alexandru Voda. Mușat), Editura Ion Creanga, 1977
Marețul rege Burebista, Editura Ion Creanga, 1980