Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont

Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere



Doina Uricariu - biografie - (opera si scrierile)

 

URICARIU Doina, se naste la 5 oct. 1950, Bucuresti.

Poeta si eseista.

Fiica lui Gheorghe Uricariu, ofiter, si al Elenei (n. Melnic).

Scoala elementara (1957-l961) si Liceul nr. 32 (196l-l969) la Bucuresti; Facultatea de Lb. Romanice a Univ. din Bucuresti (absolvita in 1973). Secretar literar la Teatrul "Ion Vasilescu" (1979-l981). Din 1981 redactor la Editura Eminescu (Bucuresti).

Debuteaza cu poezie in Contemporanul (1966).

Debut editorial cu volum de versuri Vindecarile (1976), urmat de: Jugastru sfiala (1978), Vietati fericite (1980), Natura moarta cu suflet (1982), Mina pe fata (1984) si Ochiul atroce (1985). Autoare a doua volum de eseuri: Apocrife despre Emil Botta (1983) si Ecroseuri. Structuri si valori ale poeziei romanesti moderne (1989).

Colaboreaza la Romania literara, Viata Romaneasca, Transilvania; pentru un timp, a detinut o rubrica de recenzii in Luceafarul.


Fara sa ocoleasca intru totul obisnuitele registre ale lirismului feminin, inca de la prima carte se putea insa observa ca poezia Doinei Doina Uricariu propune un tip aparte de sensibilitate. Interiorizata "intre veghe si somn", senzatia isi cauta corespondenta in afara, intr-o natura de obicei plina de vitalitate. Un dublu circuit mentine legatura intre natura si suflet, si nu intimplator cel mai bun volum al poetei se numeste Natura moarta cu suflet (1982), dar animarea poate veni si dinspre elementele exterioare, deci nu este o simpla relatie de notatie.

Un pananimism este preluat, cu ceremonial, in cimpul deopotriva al senzatiilor si al reflectiei, imparatii de "adincuri si taine" ale vegetatiei traversate de seve si culoare trec spre peisajul interior si-si continua germinatia in sfera simturilor, dobindind acea aura de extaz lucid ("aerul poarta rana in tacere"; "ca o saminta, taina mirosului") la care poeta isi supune textul cu buna stiinta, intr-un soi de complicitate narcisiaca ("Ma miros in oglinda/ nari de cristal").



In procesul continuu de interferare, "vindecari" s-ar numi tocmai rivnitele osmoze, dubla mimesis si dubla contemplare. Astfel, "alba carne a visului" o putem simti in misterioasa viata a copacului, in circeii vitei de vie, in ierburi si lastari, in rapita ("umilul pojar al lucemei"), dupa cum, in sens invers, sevele naturii strabat trupul uman, un jder trece peste obraz, o veverita isi are birlogul in inima. Exultant, abundent alimentat cu imagini ale rodirii (la care simbolistica apei, uleiului, maduvei contribuie cu un spor de fertilizare) este indeosebi volumul Vietati fericite (1980). Cimpul, livada, universul familiei, trezirea instinctului matern, reactiile copilului, senzatia epidermica la apropierea partenerului, aura umila a lucrurilor sint elementele simple, dar proaspete, ale unui cosmos din imediata vecinatate, fragmentele unei ode elementare dintr-o clipa de eternitate.

Se stie ca este aproape imposibil sa scrii despre fericire; in acest sens, si lufrid in considerare discretia putinelor interventii "de autor" operate de poeta, cartea este de o singulara seninatate. Se va introduce o unda de ironie abia in Natura moarta cu suflet 1982, in primul rind prin subtila abolirea a "naturalului": bucuria isi asociaza dezamagirea, tineretea inspecteaza spectacolul ofilirii, fructul incepe sa-si contina viermele ce-l roade:

"Aici am cules crinul si menta / marul de aur iubindu-si viermele de argint // in sfirsit, sufletul poate sa stea pe doua talgere". Devine mai clara o poetica a dispersiei: "Paream ca vreau sa pierd/ cele sigure pentru cele nesigure,/ poemul din mina/ pentru anatomia din cer"


, este acceptata incertitudinea si nu de putine ori intervin chiar scindari in starea de osmoza cu natura. Splendoarea bucura, insa si dezamageste, iata pentru ce motiv gradul de diafanitate se simte atenuat. In "feminismul" ei, aceasta poezie nu este gratioasa, ci transparenta, avind doar atita evanescenta cit sa atenueze asperitatea numeroaselor simboluri plasate cu premeditare in text. Buna cunoscatoare a teoriilor moderne despre viata textului poetic (fiind ea insasi un teoretician), poeta opereaza o simplificare de lexic si de tropi, lasind sa se exprime lucrurile elementare, in robustetea lor contaminata de fragilitate si mister.

OPERA:
Vindecarile, versuri, Bucuresti, 1976;
Jugastru, sfiala, versuri, Bucuresti, 1978;
Vietati fericite, versuri, Bucuresti, 1980;
Natura moarta cu suflet, versuri, Bucuresti, 1982;
Apocrife despre Emil Botta, Bucuresti, 1983;
Mina pe fata, versuri, Bucuresti, 1984;
Ochiul atroce, versuri, Bucuresti, 1985;
Ecroseuri. Structuri si valori ale poeziei romanesti modeme, eseuri, Bucuresti, .


REFERINTE CRITICE:
N. Manolescu, in Romania literara, nr. 50, 1976;
N. Ciobanu, in Luceafarul, nr. 36,1976;
L. Alexiu, Ideografii lirice, 1977;
M. D. Gheorghiu, in Convorbiri literare, nr. 1, 1977;
L. Ulici, Prima verba, II, 1978;
E. Simion, in Luceafarul, nr. 11, 1978;
Al. Protopopescu, in Viata Romaneasca, nr. 5, 1978;
D. Laurentiu, in Luceafarul, nr. 10, 1978;
M. Iorgulescu, in Romania literara, ni. 10, 1978;
D. Flamind, in Amfiteatru, nr. 3, 1978;
N. Ciobanu, in Luceafarul, ni. 39, 1980;
Elena Tacciu, in Romania literara, nr. 35, 1980;
D. Flamind, in Amfiteatru, nr. 11, 1980;
A. Roman, in Luceafarul, nr. 14, 1981;
Al. Cistelecan, in Familia, ni. 6, 1982;
D. Flamand, in Amfiteatru, nr. 8,1982;
P. Poanta, in Steaua, nr. 9, 1982;
C. Pricop, in Convorbiri literare, nr. 8, 1982;
D. C Mihailescu, in Transilvania, ni. 8, 1982;
P. Poanta, Radiografii, II, 1983;
Al. Cistelecan, in Familia, nr. 11, 1986;
I. Simut, in Steaua, ni. 3, 1987;
L. Ulici, in Romania literara, nr. 17, .

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care



Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

Doina Uricariu

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui Doina Uricariu



Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text